A digitális kotta előnyei

Nemhiába terjednek világszerte töretlenül a digitális kották: számtalan előnnyel bírnak hagyományos társaikhoz képest. Röviden, néhány pontba sűrítve összefoglaljuk, mik is ezek a pozitívumok:

- A digitális kották legfőbb előnye a gyorsaság. Elég csak letölteni internetről, és akár rögtön ki is nyomtathatjuk, szerkeszthetjük őket.

- A másik nagy előny, hogy nem kerülnek sok pénzbe a kották, gyakran 1-2 dollárért letölthetjük őket az internetről, de olyan oldalakat is találhatunk, ahonnan ingyenesen tölthetünk le kottát.

- A digitális kották könnyedén átalakíthatók, személyre szabhatók a felhasználó igényei szerint (például egy énekesnek nagy előny, ha se perc alatt változtathat a hangmagasságon).

- A felhasználók saját zenei szerzeményeiket is lekottázhatják és közzétehetik az interneten a kottaszerkesztő szoftverek segítségével. A legújabb programokban a felhasználó legkisebb közreműködése nélkül is professzionális megjelenésű kották hozhatók létre. A háttérben bonyolult technológiák működnek, ám ezekkel a felhasználónak nincs semmi dolguk. Mindössze a zenét kell bevinniük, a többit elvégzi a program.

- A felhasználóknak lehetőségük van a kottákon végrehajtott változások nyomon követésére. Ez óriási segítséget nyújt többek között a zeneszerzőknek és hangszerelőknek, mert így könnyedén és gyorsan elővehetik korábbik elképzeléseiket és variációikat.